top of page

Meditasyon Nedir? Meditasyonun İnsandaki Etkileri Nelerdir?


İçinde yaşadığımız dünya, belirsizliği ve endişe duygusuna yol açan birçok durumları barındırıyor. Bu endişe ve belirsizlik haline çok uzun süre kilitlenip kalan kişilerde umudun tükenmesi söz konusu olabiliyor. Umudun yitirilmesi duygusal sistemi bir anda çökertebiliyor ve tüm bunların sonucunda depresyon kaçınılmaz oluyor.

Hızlı tüketim, çok yönlü ve hızlı iletişim kısacası hızlı yaşam insanların durup kendilerine bakmasına fırsat vermeyecek nitelikte. Duygularının farkında olmayı bırakın duygu kelimesinin neredeyse anlamı unutulmuş gibi yaşanıyor. Oysa ki duygularımız kilidi çözecek olan en önemli anahtar. Duyguların merkezi ise kalp ve bu yüzden kalbin görevi çok ulvi.


Peki duygusal açıdan kendimizi desteklememiz için neler yapabiliriz?


Duygularımızın farkına varmanın, onları doğru yönetmenin en başında meditasyon gelir.

Meditasyon nöron ağlarımızdaki değişimi sağlayarak bizlerin sinir ağlarını tekrardan düzenlememize ve daha sakin ve dingin hale geçmemize yardımcı olur. Beyinde savaş ya da kaç modunu durdurur. Haliyle beyinde ve dolayısıyla vücutta tüm sular durulunca duygularımızın merkezi olan kalbin sezgileri kolaylıkla ortaya çıkmaya başlar. Duygularımızın da böylece daha kolay farkına varırız.


Meditasyon yapmaya başladıktan bir süre sonra bütün bu nöron ağlardaki değişim sizin sempatik sinir sisteminizi uyararak parasempatik sinir sistemine geçiş yapmanızı sağlayacaktır. Böylece stresli, huzursuz, sağlıksız durumlardan daha huzurlu, dingin ve sağlık dolu bir yaşama geçiş yapabilirsiniz.


Gözlerimiz kapalı dakikalarca oturarak meditasyon yapmaktan hoşlanmıyor ve bunu denemek bile istemiyor olabilirsiniz. Bu durumda yine yapacağınız küçücük bir Kalp Nefesi© çalışması ile birlikte bütün bu rahatlamayı sağlayabilirsiniz. Kalp Nefesi çalışması, meditasyonu daha önce hiç deneyimlememiş kişiler için bir başlangıç niteliğindedir ve tıpkı spor yaparken vücudumuzun kaslarının güçlenmesi durumu gibi kalp nefesi de düzenli olarak yapıldığında vücutta uyumu yakalamaya yardımcı olur. Sadece bir dakikalık yapılan kalp nefesi ile hayatınızda nelerin değiştiğine siz bile inanamayacaksınız.


233 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page